Aparcàvem el vehicle al costat d’una de les absidioles de l’església parroquial dedicada a Sant Menna; la vila de Sentmenat està de Festa Major, i convoca una ballada de Country.
Tindré ocasió de saludar amics de molts llocs de Catalunya :
Vilassar
Vilanova i la Geltrú
Vacarisses
Terrassa
Sentmenat
Sants Coloma de Cervelló
Sabadell
Rubí
Premià
Palau Solità i Plegamans
Llinars del Vallès
Esplugues de Llobregat
Cornellà de Llobregat
Corbera de Llobregat
Colònia Güell
Castellterçol
Castellar del Vallès
Barcelona
El grup de Country Line Dance sense Fronteres, té una especial presència.
Ens fondrem en una abraçada amb la Neus Pino Segura, que rebrà una particular mostra d’estimació per part dels organitzadors de la ballada, i d’una gran majoria dels més de 200 balladors, que han tingut el plaer de tractar-la al llarg dels anys.
La tarda discorre plàcidament sota l’ombra de la torre romànica, i superarem les 22,00 hores, abans de decidir-nos a donar per conclosa la festa, suades però joioses retornem a Castellar del Vallès, on ens espera una dutxa reparadora.
He tingut ocasió de fer petar la xerrada – entre fotografia i fotografia – amb l’amic Clapés, sobre la tesis del Josep Capdevila i Soldevila , http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf
La feina documentada i rigorosa, del Josep Capdevila i Soldevila està recollida en el llibre : La Capella de Sant Cristòfor i el barri del Regomir de Barcelona, en la que formula la possibilitat d’un doble culte al mateix personatge, Sant Menna al lloc de naixement, i Sant Cristòfor al lloc del martiri, em sembla del tot versemblant, i possible.
El nom Cristòfor, “el portador de Crist’, evidentment es referia a qui portava Crist al cor.; probablement li va ser imposat en el Baptisme. No hi ha constància de l’anterior nom del soldat.
la història ens explica com Menna /Cristòfor va ser capturat i obligat, per la força, a servir en una unitat militar anomenada la Cohors Tertia Valeria Marmaritarum.
Els marmaritans eren un poble del nord de l’Àfrica que es trobava on avui hi ha la moderna Líbia.
Si considerem com un fet indiscutible que Menna/ Cristòfor formava part del poble dels marmaritans, cal cercar el seu culte a les regions situades entre Marmarica i Alexandria i immediatament ens adonem que a 45 km al sud-oest d’Alexandria, a la ciutat coneguda com Abu Mina, existeix des de temps molt antics un culte dedicat a sant Menna
Per les narracions de Cyrus de Cotyaeum, però, sabem que Menna va ser un soldat, que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució. Aquest fets són els mateixos que nosaltres coneixem de la vida de sant Cristòfor. David Woods creu que hi ha motius suficients per a identificar la història de sant Cristòfor amb la de sant Menna.
Respecte de Sant Cristòfor , que vol dir el qui porta Crist (Chistoforus), hi ha una tradició i/o llegenda que el descriu com un gegant inicialment al servei del Dimoni. Convertit al servei de Crist es dedica a ajudar els viatgers a creuar un curs d'aigua perillós. Una tarda trasllada un nen, al qual puja a l'espatlla; cada cop va pesant més i més fins que esgotat arriba a l'altra banda del riu. Com a prova li fa clavar el seu bastó a terra i al dia següent està florit i dóna fruïts. Així sempre se'l representa amb Crist a l'esquena i amb un bastó florit.
Sant Menna, el patró d’aquesta població catalana de Sentmenat, al Vallès Occidental, s’acomiada de nosaltres des de la fornícula situada damunt la porta principal de l’església.
Ens convoquen pel proper dia 11 de setembre a les 19,00 hores a la Plaça de Cal Calissó a Castellar del Vallès. Ballada de Festa major. Tothom hi està convidat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario